Grupp och team

Förr var det vanligast med individsyn på organisationers produktion och resultat, där helheten kunde beskrivas som summan av de individuella bidragen — produktiviteten var direkt avhängig organisationens storlek. I takt med att processer blivit allt mer komplicerade och sammanhang allt komplexare har individsynen blivit otillräcklig. Den minsta producerande enheten är nu arbetsgruppen, eller teamet, där gott samarbete och engagemang krävs för att lyckas, och resultatet kan lyfta sig långt över summan av delarna.

Varför är det viktigt att förstå skillnaden mellan en arbetsgrupp och ett team? Hur formas arbetsgrupper och hur utvecklas team till att bli högpresterande? Vad är ledarens roll? Vilka mekanismer ligger bakom att team ibland inte fungerar? Och när är det värt att investera i långsiktigt teambygge?

Kursen tar sin utgångspunkt i gängse grupputveckling, bygger sedan vidare med kraftfulla stödbegrepp och avslutningsvis tillämpas den nyvunna förståelsen på det egna (lednings)teamets situation och utveckling framåt, alternativt en nivå upp på den egna organisationens sätt att arbeta med teamutveckling.

mål

Efter kursen har du en god förståelse för skillnaden mellan arbetsgrupp och team, vad som gör att ett team fungerar väl respektive inte, hur man på ett träffsäkert sätt agerar på felfunktioner i teamet, vilken utvecklingsfas det egna teamet befinner sig i, och hur man kan driva teamutvecklingen framåt.

utökningar

Möjliga utökningar efter genomgången kurs:

  • Utskrift av kursintyg

  • Mentorering och uppföljning vid utförande av grupp- eller teamstrategin

  • Fördjupade praktiska övningar inom identifierade behovsområden