situationsanpassat ledarskap

Gott ledarskap kommer i många utföranden och smaker. Den ledare som hänger fast vid en stil kommer att vara framgångsrik ibland och ibland inte. Varför? Därför att olika människor, grupper och situationer har olika behov vid olika tidpunkter. Situationsanpassat ledarskap är förståelse för vad situationen och tidpunkten kräver och förmågan att kunna agera därefter.

Vilka ledarskapsstilar finns och när är de som mest ändamålsenliga? Hur ser min ledarskapsprofil ut, dvs vilka är mina styrkor och svagheter uttryckt i dessa typstilar? Vad har jag mest att vinna på, att vässa mina styrkor eller att komplettera med nya färdigheter?

Kursen tar sin utgångspunkt i olika ledarstilar och deras för- och nackdelar. Därefter behandlas olika typsituationer, såsom arbetsgruppsmötet, teammötet, den individuella dialogen, krismötet, task force och distansledarskap. Avslutningsvis formulerar varje deltagare sitt eget önskade läge och utformar en plan för att uppnå det.

mål

Efter kursen har du en god förståelse för vad situationsanpassat ledarskap är och dess betydelse för effektivt ledarskap, och i förlängningen organisationens prestation och välmående. Du har även en god insikt i din egen stilrepertoar och har formulerat ett önskat läge och en realiserbar utvecklingsplan att jobba vidare med.

Not

Det finns en brandad version av Situational Leadership av Hersey och Blanchard. Den nämns här för kännedom, dock är Learning Leaders kursomfång bredare och använder begreppet i mer allmän bemärkelse, dvs att oberoende av en enskild modell anpassa sitt ledarskap efter vad situationen behöver.

utökningar

Möjliga utökningar efter genomgången kurs:

  • Utskrift av kursintyg

  • Mentorering och uppföljning vid utförande av den egna utvecklingsplanen, gärna i samarbete med deltagarens chef

  • Fördjupade praktiska övningar inom identifierade behovsområden