systemtänkande

Systemtänkande är en metod för att förstå och lösa komplexa problem. Varför är det viktigt? Linjär, enkel logik är frestande men leder ofta till beslut baserade på snabba och felaktiga slutsatser. Fokus på isolerade händelser och avsaknad av förståelse för helheten får därför ofta dyrköpta konsekvenser.

Hur kan små förändringar i ett system skapa stora effekter? Finns det vanliga mönster som upprepas i olika system, där det går att dra lärdomar mellan discipliner såsom ekologi, ekonomi eller organisation? När du står inför ett komplext problem, hur kan systemtänkande hjälpa till att se dolda samband och lösningar som du annars hade missat helt?

Genom att kombinera begreppsförståelse och metodik i praktiska övningar får du insikt i hur system fungerar, hur delar påverkar varandra och hur man kan använda denna kunskap för att fatta välgrundade beslut i den egna verksamheten. Vi går igenom systemets beståndsdelar, feedbackloopar, kausaldiagram, systemkartor och systemarketyper, med mycket mera.

mål

Efter kursen har du en god förståelse för grunderna i systemtänkande och dess betydelse för att hantera komplexitet. Du är utrustad med tankeverktyg, begrepp och metoder för att analysera och beskriva praktiska system. Därigenom får du även förutsättningar för bättre beslutsfattande i komplexa frågor.

utökningar

Möjliga utökningar efter genomgången kurs:

  • Utskrift av kursintyg

  • Mentorering av applicering av systemtänkande i den egna organisationen